Sobotkův Havel: Od slov k činům

20. 11. 2014 15:26:19
Ve středu 19. listopadu večer středoevropského času byla v jižní křídle amerického kapitolu odhalena busta Václava Havla. Český premiér a předseda poslanecké sněmovny se při tamních projevech přihlásili k dědictví politiky lidských práv. Pěkné, nyní jen dostát svým slovům.

Václav Havel je teprve čtvrtý Evropan, kterému se dostalo cti pobývat v přítomnosti velikánů americké a evropské historie v Hale svobody ve Sněmově reprezentantů USA. Při ceremonii, doprovázející odhalení jeho busty, byla pronesena spousta krásných slov o lidských právech a silném odkazu Václava Havla, který čeští čelní představitelé označili za živý a vitální a přihlásili se k němu. Je však třeba říci, že mezi jejich slovy a činy v této oblasti však zeje díra v podobě slova činů Miloše Zemana a nijaké zahraniční politiky české vlády.

Současná česká zahraniční politika se vyznačuje značnou dvoukolejností. První kolej reprezentuje je Lubomír Zaorálek a jeho ministerstvo zahraničních věcí. Ten se mj. snaží vymezovat vůči politice Ruské federace, lidská práva akcentuje a dalo by se říci, že se drží tradiční dikce Černínského paláce. Lubomír Zaorálek je však v médiích a veřejné debatě na toto téma takřka neviditelný. Dominantní je na úkor MZV v zahraniční politice prezident republiky, který si z ní udělal jedno ze svých témat. Je samozřejmě nemožné říci, co se Miloši Zemanovi honí hlavou, ale navenek jeho slova a činy působí značně prorusky, pročínsky a analogicky s tím poněkud "nelidskoprávně a antieuroatlanticky". K jeho návštěvě ruské konference na řeckém Rhodu, summitu NATO ve Walesu či Číny v čele obchodních delegací není třeba mnoho dodávat, neboť mluví sami za sebe. V souladu s tím také bagatelizuje ruský vliv na Ukrajině a právo Ukrajiny rozhodnout samostatně o svém osudu, jako nějakého nesvéprávného dítěte, o kterém rozhodnou ti dospělí a mocní (rozumějte USA, EU a Rusko). Premiér a parlamentní většina tomuto nečinně přihlíží a tématu se záměrně vyhýbají, čímž Zaorálek a jeho ministerstvo značně ztrácí na vlivu. Je nyní tedy na Bohuslavu Sobotkovi, Janu Hamáčkovi a dalších, kteří se k odkazu Václava Havla a politice lidských práv hlásí, aby uvedli svá slova v život. K tomu, aby jejich slova zněla aspoň trochu důvěryhodně je nyní třeba udělat několik kroků.

Od slov k činům nebo návrat k nijakosti

Po projevech v kongresu se však tato nečinnost musí změnit. Premiér a vládní většinou zvolený předseda PS musí nyní jasně říci, jak to bude. Buď svá slova promění v činy a zkrotí prezidentskou kliku, na což sílu rozhodně mají (demokratická opozice jim v tom jistě ráda pomůže) nebo to nechají tak, jak to je, nepodpoří vliv Zaorálka na zahraniční politiku a pak byla jejich slova jen plivnutím do moře a projevem těžkého pokrytectví.

První cesta vede na Západ a to skrze změnu ústavy, tj. odebrání zahraniční politiky prezidentovi a její definitivní přiřknutí vládě, potažmo příslušnému ministerstvu. Tato cesta je obtížná kvůli silnému proautoritářskému (zamanovskému) křídle, které se tomu bude zuby nehty bránit a dosavadní neangažovanosti Sobotky v tomto tématu, kterému by premiér nyní musel dát prioritu. Je to však způsob, jak odstranit dlouhodobě neudržitelný stav, kdy se mezi sebou o zahraniční politiku perou Hrad a MZV. Zároveň je to cesta, kde by se prozápadní křídlo vlády mohlo spolehnout na pomoc demokratické opozice, která je dlouhodobým zastáncem prozápadní zahraniční politiky.

Druhou cestou je ponechání současného stavu, tedy situace, kdy je vláda a ministerstvo zahraničí v defenzivě a zahraniční politika je určována hlavně prezidentem, který je ze své povahy, jakožto jednotlivec, akceschopnější než kolektivní (a často heterogenní) vládní těleso. V případě této cesty zůstane zahraniční politika ČR nadále taková, jaká byla dosud: nekonzistentní, nečitelná a snadno manipulovatelná zvenčí.

Jak to bude, je nyní na Bohuslavu Sobotkovi, který jasnou americkou podporou těmto krokům, stejně jako projevem svým a Hamáčkovým, získal k těmto úvahám prostor.

Autor: Jan Řežábek | čtvrtek 20.11.2014 15:26 | karma článku: 10.10 | přečteno: 548x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.37 | Přečteno: 263 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 221 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 629 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 754
Liberál, agnostik, fanda Arsenalu a nenapravitelný idealista

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...